Skip to content
Amerika ve Tüm Avrupa Ülkelerinde $50 Üzeri Ücretsiz Kargo
Gümrüksüz Kapıya Teslimat

Blog

KİTAPTAN UYARLANAN FİLM VE DİZİLER

by İbrahim Balkıç 29 May 2024

Edebiyatın büyülü dünyasına kapı aralayan, beyaz perdede, televizyonlarda ve dijital platformlarda yeniden hayat bulan kitap uyarlamaları, bizlere sinematografik bir şölen sunarken, bir yandan da edebiyatın evrensellik değerini yeniden kanıtlamaktadır.

Bu yazımızda kâh klasiklerin izinde dolaşacağız, kâh çağdaş eserlerin zengin dünyasına adım atacağız. Gelin edebiyatın renkli dünyasına yakından bakalım:

FİLMLER

The Shining | Cinnet (Stanley Kubrick)

The Shining, ünlü yazar Stephen King’in kaleminden çıkmış bir korku romanıdır. Yönetmenlerin babası olarak nitelendireceğimiz usta yönetmen Stanley Kubrick tarafından ise 1980 senesinde beyaz perdeye uyarlanmıştır. 

Filmin başrollerini usta oyuncu Jack Nicholson ve Shelley Duvall paylaşmıştır. İnanılmaz sarsıcı etkiler bırakan film, psikolojik-gerilim türünün en başarılı örneklerinden biri kabul edilmektedir. Listemizde birinci sıradan girmeyi tartışmasız hak eden film, özellikle oyunculuklar, çekim teknikleri ve müzikleri ile gerilimi iliklerimize kadar hissettirmeyi başarmıştır.  

Psycho ­­| Sapık (Alfred Hitchcock)

Psycho, Robert Bloch’un esrarengiz kalemine ait bir hikayedir. Hikaye, 1960 senesinde yönetmen koltuğuna Alfred Hitchcock'un oturmasıyla bambaşka bir boyut kazanmıştır.

Korku ve gerilim türüne ait Psycho, psikozlu bir katil olan Norman Bates’in hikayesini konu almaktadır. Norman Bates rolüne can veren Anthony Perkins’in efsanevi oyunculuğuyla adeta şaha kalkan film, döneminin çok ötesindedir.

One Flew Over The Cuckoo's Nest | Guguk Kuşu (Milos Forman)

1962'de Ken Kesey tarafından yazılan aynı isimli romandan beyaz perdeye uyarlanan film, 1976 yılında 9 dalda Oscar’a aday gösterilmiş ve gösterildiği birçok dalda ödülleri toplamıştır.

Başrollerini Jack Nicholson ile Louise Fletcher’in paylaştığı Guguk Kuşu, oyunculukları ve güçlü hikayesi ile listemize üçüncü sıradan girmeyi sonuna kadar hak ediyor.

A Clockwork Orange | Otomatik Portakal (Stanley Kubrick)

Anthony Burgess'in aynı adlı eserinden uyarlanan 1971 yapımı filmin yönetmen koltuğunda yine usta yönetmen Stanley Kubrick’i görmekteyiz.

Film, ahlaki değerlerin unutulmaya yüz tuttuğu bir toplumda, şiddet bağımlısı gençlerden kurulu bir çetenin, çevrelerine inşa ettikleri bir korku imparatorluğunun resmini çizmektedir.

No Country For Old Men | İhtiyarlara Yer Yok (Ethan Coen, Joel Coen)

Cormac McCarthy'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filmin koltuğunu Coen kardeşler paylaşmaktadır. Film, 2007 senesinde ilk kez Cannes Film Festivali’nde gösterilmiştir.

Javier Bardem’in usta oyunculuğuyla harmanlanan filmde; cinayetler, acımasız ve kıvrak zekalı katiller ve silahlar konuşmaktadır.

Fight Club | Dövüş Kulübü (David Fincher)

Chuck Palahniuk tarafından kaleme alınan ve aynı isimli romandan uyarlanan filmin başrollerini Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter paylaşmaktadır. Güçlü senaryosu ile usta yönetmen David Fincher birleşince izlemeye değer bir şaheser ortaya çıkmaktadır.

Forrest Gump (Robert Zemeckis)

1986 yılında Winston Groom tarafından aynı adla yayımlanan romandan ilham alınarak çekilen filmin başrollerini Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise ve Sally Field başrol paylaşmıştır. Filmin yönetmen koltuğuna ise Robert Zemeckis oturmuş ve bizlere epik, romantik ve komedi-drama türlerine ait bir eser bırakmıştır.

DİZİLER

The Handmaid's Tale

Margaret Atwood'un aynı adlı romanından uyarlanan Amerikan televizyon dizisi olan The Handsmaid’s Tale’in başrollerini Elizabeth Moss ve Yvonne Strahovski paylaşmaktadır. Bir feminist distopya örneği olan dizi, sinematografik açıdan adeta gözlere şölen yaşatmakta ve sarsıcı hikayesi ile izleyici duygudan duyguya sürüklemektedir.

Big Little Lies

İlk bölümü HBO’da yayımlanan dizi, Avustralyalı yazar Liane Moriarty'nin 'Küçük Ama Büyük Yalanlar' adlı romanından uyarlanmıştır. Başrollerinde Oscar ödüllü iki kadın oyuncu Nicole Kidman ve Reese Witherspoon yer almaktadır. Dizinin ikinci sezonuna ise şahane oyuncu Meryl Streep dahil olmuştur. Yönetmen koltuğuna Jean-Marc Vallee oturmuş ve dizi 2017-2019 yılları arasında iki sezon yayınlanmıştır.

Sherlock

Sir Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan edebiyat tarihinin kıvrak zekalı dedektifi Sherlock Holmes'ün günümüz Londra’sına uyarlandığı dizinin ilk bölümü 2010 senesinde BBC One televizyon kanalında yayınlanmıştır. Dört sezon yayınlanan dizin Sherlock’unu Benedict Cumberbatch ve Doktor Watson'ı ise Martin Freeman canlandırmıştır. Kitaplar, insanlık tarihindeki en büyük miraslardan biri olarak her zaman kültürel zenginliğin büyük bir parçası olarak kalacaklardır.  

Her bir kitabın tek tek sayfalarından ekranlara aktarılan bu yapıtlar, bizlere hem tanıdık hem de yeni bir dünya sunarken, edebiyatın köklü derinliklerinden gelen ince bir ruhu da taşımaktadırlar.  

Prev Post
Next Post

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Stok Bildirimi
this is just a warning
Login
Shopping Cart
0 items

Çıkmadan önce...

İlk siparişinizde 10% indirim

10% off

İlk siparişinizde %10 indirim kazanmak için ödeme sırasında aşağıdaki kodu girin.

HOSGELDIN

Alışverişe Devam Et
Recommended3