İçeriğe atla
Amerika ve Tüm Avrupa Ülkelerinde $50 Üzeri Ücretsiz Kargo
Gümrüksüz Kapıya Teslimat

Blog

EN İYİ AŞK ROMANLARI

tarafından İbrahim Balkıç 12 Jun 2024

Aşk, insanlığın en derin ve en yüce duygularından biri olarak asırlardır edebiyata yön vermiştir. İnsanları derinden etkileyen ve ilham kaynağı olan aşk, yüzyıllardır romanlara vazgeçilmez bir tema olmuştur.

Bu duygunun yarattığı derinlik ve karmaşıklık romanlarda büyük yankılar uyandırmıştır. Okurları içine çekerek adeta bir duygu deryasında kendilerini keşfe çıkaran aşk romanları, arzunun ve tutkunun rehberi konumundadır.

Bu yazımızda, aşkın büyüsünü iliklerinize kadar hissedeceğiniz en iyi aşk romanlarına değineceğiz. Oluşturduğumuz bu seçkide birbirinden özel romanlara ve yazarlara yer vermekteyiz. Farklı yazarların aşka olan bakış açısını ve aşk gibi güçlü bir duygunun çeşitli yönlerini derinlemesine inceleyeceğiz.

Duygularınızı ve kalbinizi ısıtacak ve kim bilir belki de hayatınızın aşkını bulmanıza esin kaynağı oluşturacak eserlere yakından bakalım:

Aşk ve Gurur (Jane Austen)

İngiliz yazar Jane Austen’in 1813 yılında yayımlanan meşhur romanı, küçük bir taşra çevresinden gelen Elizabeth Bennett ile varlıklı ve soylu bir aileden gelen Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışmalı geçen aşkı anlatır.

Austen’in Aşk ve Gurur’da yarattığı Elizabeth Bennet karakterine yazarın göz bebeği desek yanılmış olmayız. Bennet karakteri oldukça zeki ve coşkulu bir karakter olarak yaratılmıştır. Kendini yetiştirmiş ve iyi niyetli bir karakter olan Bennet’in dili iğneleyicidir ve kendisi de bir hayli de gururludur.

Darcy karakteri ise Elizabeth Bennet’in tam zıttı olarak yaratılmıştır. Darcy, varlıklı ve soylu bir aileden gelir ve sınıfının değer yargılarını bir türlü aşamamıştır. Oldukça kibirli ve ciddi olan Darcy karakteri, Elizabeth’e karşı soğuk bir tutum takınır.

Austen, kaleme aldığı Aşk ve Gurur eserinde; bu iki karakterin arasında gelişecek zıtlıklardan doğan aşkı tema edinir.

Aşk ve Gurur’un alt metni ise; insanları ilk izlenimlerine göre değerlendirmenin doğru olmadığı ve önyargının yanlışlığı ekseninde şekillenmektedir.

Kızıl ile Kara (Stendhal)

Marie-Henri Beyle ya da daha çok bilinen mahlası ile Stendhal’ın kaleme aldığı Kızıl ile Kara eseri, Julien Sorel ile Madam De Renal arasında giderek büyüyen aşkı konu alır.

Stendhal’ın yarattığı Julien Sorel karakteri, bir kerestecinin oğlu, hırslı ve yetenekli bir genç adam olarak karşımıza çıkmaktadır. Julien Sorel’in Paris sosyetesinde yaşadığı yükselişin ve süksesinin ardından düşüşünü konu alan esere klasiklerin klasiği desek yanlış olmaz.

Stendhal’ın Armance adlı eserini okuduysanız fark etmişsinizdir ki; bu iki romanda yaratılan karakterler birbirine oldukça benzer. Armance adlı eserde Octave karakteri Julien Sorel’e inanılmaz derecede benzemektedir.

Stendhal, Fransız edebiyatının önemli realist yazarlarından biridir ve eserlerinin alt metninde Napoleon sonrası Fransız toplumundaki yozlaşmayı son derece çarpıcı bir dille anlatmaktadır.

Muhteşem Gatsby (F. Scott Fitzgerald)

Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald’ın 1925 yılında yayımlanmış eseri Muhteşem Gatsby’ de adeta bir ‘’Caz Çağı’’ tasvir edilmiştir.

1922 yazında, romanın ana karakteri olan gizemli genç milyoner Jay Gatsby ile saplantılı ve derinden bir şekilde aşık olduğu Daisy Buchanan arasında geçen olayları bir başka roman karakteri olan Nick Carraway’in gözünden anlatır. Fitzgerald’ın başyapıtı olan eserde; çöküş, idealizm ve ölçüsüzlük temaları öne çıkmaktadır.

1920’li yılların kıvrak bir zekayla resmedildiği eserde, 1. Dünya Savaşı’nın yıkıcı etkileriyle doğan umutsuz neslin trajedisi konu edinilmiştir.

Kolera Günlerinde Aşk (Gabriel Garcia Marquez)

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez’in kaleme aldığı yarım asırlık bir aşkın öyküsünü konu alan eser, üç karakter arasında gelişen aşkı ve acı çekmeyi anlatır.

Eserin karakterleri; Fermina Daza, Florentino Ariza ve Doktor Juvenal Urbino üçgeninde gelişen aşkı yoğun bir şekilde işler.

Aşkın tüm hallerini adeta pastoral bir şiir gibi konu edinen eser, Gabriel Garcia Marquez'in başyapıtı olan Yüzyıllık Yalnızlık'ın yanında gururla yerini almaktadır.

Vadideki Zambak (Honore de Balzac)

Vadideki Zambak, Fransız yazar Honore de Balzac’ın 1836 yılında yayımlanan en ünlü eseridir.

Balzac'ın İnsanlık Komedyası'nın Taşra Yaşamından Sahneler başlığı altında yer alan eser, gençliğinden yetişkinliğine uzanan yılları, evli bir kadına duyduğu aşkla kateden Felix’in hikayesini anlatmaktadır.

Balzac sevgiden olabildiğine yoksun çocukluğunu ve otoriter bir ortamda yetişmesini Felix'in ağzından anlatmaktadır. Eser; Felix’in kendisine hem bir anne hem de bir aşık olan Madame Mortsauf'la tanıştığında hayatının değişmesini anlatmaktadır.

Jane Eyre (Charlotte Bronte)

Charlotte Bronte’nin 1847’de yayımlanmış romantizm akımının en önemli örneklerinden olan eseri, birçok otorite tarafından kadın hakları ve özgürlüğüne sahip çıkan ilk romanlardan biri olarak kabul edilmektedir.

Eserde küçük yaşlarda öksüz kalan Jane Eyre karakterinin, kendisini sevmeyen ancak kocasının vasiyeti üzerine bakımını üstlenen yengesiyle zor bir yaşam sürdüğü anlatılmaktadır.

19.yüzyıl İngiltere’sinde, her türlü tutuculuğun gözler önüne serildiği Victoria döneminde geçen eser, Jane Eyre, katı kurallarla yönetilen bir yatılı okula gönderilince, bu kez hayatın bambaşka zorluklarıyla yüzleşmek zorunda kaldığını konu edinir. Okulda geçirdiği yılların ardından öğretmen olarak mezun olur ve Edward Rochester’ın malikanesinde mürebbiye olarak iş bulduğunu anlatır. Eserde Jane Eyre, evin esrarengiz efendisi Rochester’a aşık olur ancak onu hayal bile edemeyeceği zorluklar ve acılar beklediğini görürüz. 

İlk Aşk (Ivan Turgenyev)

Rus yazar Ivan Sergeyeviç Turgenyev tarafından kaleme alınan eserde, genç bir delikanlının, kendinden yaşça büyük olan bir kadına aşık olması ve bu aşktan doğan dramaları anlatılır.

Eserin adından da anlaşılacağı gibi İlk Aşk, genç delikanlının ilk kez aşık olmasını konu almaktadır. Kendinden yaşça büyük bir kadına aşık olan Vladimir Petroviç’in hikayesi üzerinden Turgenyev, hepimizin kendi gençliğinde izlerini bulacağı mutluluk, umutsuzluk, huzursuzluk ve kıskançlık gibi sayısız duyguyu bizlere sunmaktadır.

Aşk gibi olağanüstü güçlü bir duygunun edebiyattaki yerini farklı yazarların kaleme aldığı eserler üzerinden incelediğimiz yazımızda, duygularınızı ve kalbinizi ısıtacak ve kim bilir belki de hayatınızın aşkını bulmanıza ilham kaynağı olacak romanlarla anlatmaya çalıştık. Ancak bahsi geçen aşk eserleri bu kadarla da sınırlı değil. Asırlardır edebiyata tema olan ‘’aşkı’’ ve aşk üzerine yazılan eserleri incelemeye devam edeceğiz.

Önceki Gönderi
Sonraki Gönderi

Abone olduğunuz için teşekkürler!

Bu e-posta zaten kayıtlı!

Görünümü satın al

Seçenekleri Seçin

Seçeneği Düzenle
Stok Bildirimi
this is just a warning
Giriş Yap
Alışveriş Sepeti
0 öğeler

Çıkmadan önce...

İlk siparişinizde 10% indirim

10% off

İlk siparişinizde %10 indirim kazanmak için ödeme sırasında aşağıdaki kodu girin.

HOSGELDIN

Alışverişe Devam Et
logo-paypal paypal